Open Call: apelul de înscrieri pentru Expoziția-Concurs 2022 - Beta Competition
Homepage

Open Call: apelul de înscrieri pentru Expoziția-Concurs 2022

Bienala de arhitectură – Beta 2022 va avea loc în perioada 23 septembrie – 23 octombrie 2022, în Timișoara. Cea de-a patra ediție vorbește despre Oraș ca fiind un bun comun și este dedicată proiectelor și acțiunilor capabile să genereze spații urbane excepționale, punând la îndoială legile, regulile și codurile pe baza cărora orașele, în mod tradițional, sunt create și locuite.

Expoziția-Concurs Beta 2022 este unul dintre principalele evenimente din cadrul bienalei.

Concursul este deschis pentru toți cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea DKMT (ce cuprinde județele Timiș, Caraș – Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia), dintre care: arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură / arhitectură de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-ști, administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc.

Participanții pot înscrie, începând cu 6 iunie 2022, lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate / propuneri / proiecte care interpretează rolul arhitecturii, inclusiv eseuri sau fotografii abordând tema generală a bienalei), în următoarele șapte categorii competiționale: 1. Spațiu construit, 2. Spațiu interior, 3. Spațiu public, 4. Lucrări de licență, 5. Inițiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu și 7. Fotografie

Termenul limită de înscriere în concurs este 28 Iulie 2022 ora 16:00 (EET)

Concursul Beta 2022 se desfășoară online, pe site-ul competition.betacity.eu, care conține toate materialele necesare înscrierii și care este accesibil în română și engleză.

Mai multe detalii despre eligibilitate și condiții de participare se pot obține consultând Regulamentul concursului disponibil pe site.


Expoziția-concurs Beta 2022 oferă premii în valoare de 14,000 euro, fiind considerate 7 premii a câte 1000 de euro fiecare și 14 mențiuni a câte 500 de euro fiecare, respectiv 1 premiu și 2 mențiuni pentru fiecare categorie. Juriul va decide, la final, modul de distribuire a acestor premii și mențiuni, inclusiv numărul acestora, cu respectarea încadrării în valoarea totală.

Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de către 3 jurii, grupate în funcție de cele 7 categorii competiționale. Componența juriilor este stabilită de către echipa de organizare a expoziției-concurs Beta 2022, ținând cont de orientarea profesională și de experiența în domeniile enunțate prin categorii. Formatul final al juriului va fi anunțat în curând.

Prin cele două componente consacrate – concursul de proiecte și expoziția, acest eveniment susține și promovează arhitectura de calitate din euroregiunea DKMT, fiind conceput ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât și între profesie și mediul socio-cultural în care aceasta activează.

Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură – Beta 2022 este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate, crearea și susținerea unui mediu propice interacțiunii dintre corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.

Complementar expoziției concurs Beta, în programul bienalei timișorene de arhitectură Beta 2022 apar alte evenimente, dintre care menționăm expoziția principală care poartă titlul “Another Breach in the Wall”. Aceasta va prezenta nouăsprezece intervenții care vor fi realizate pe străzile din Timișoara: nouăsprezece „micronațiuni” fictive menite să evidențieze părțile critice ale orașului contemporan și să le ofere o soluție creativă. Echipa de curatori este formată din arhitectul și curatorul Daniel Tudor Munteanu și criticul de arhitectură, curatorul și cercetătorul Davide Tommaso Ferrando.

Scopul final al Beta 2022 este să demonstreze cum spațiul urban, (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, avem grijă unii de ceilalți, colaborăm și multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele și planul potrivit.

Beta este un proiect cultural strategic al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România și proiect prioritar al Ordinului Arhitecților din România, pentru perioada 2019-2024, fiind co-finanțat prin timbrul de arhitectură, dar și de Primăria Munincipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.