Lucrări de licență
REACTIVAREA, DEZVOLTAREA ȘI PROMOVAREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI VOCAȚIONAL PREUNIVERSITAR DE ARHITECTURĂ, ARTE AMBIENTALE ȘI DESIGN, PRIN AMENAJAREA ATELIERELOR DE SPECIALITATE
Descrierea proiectului
Studiul își propune să contribuie la modul în care ar trebui amenajat un atelier de arhitectură, arte ambientale și design din învățământul liceal. Obiectivul principal este de a conștientiza modul în care aceste spații sunt tratate în realitate și de a evidenția elementele cheie ale modului în care ar trebui să arate aceste tipuri de spații, prin inițierea unui studiu de caz despre spațiile de lucru de la „Liceul de Arte Plastice Timișoara”. Articolul este compus dintr-o scurtă analiză a sitului (obiectului de intervenție) dat, în timp ce următorul capitol vorbește despre statisticile instituțiilor de învățământ vocațional preuniversitar de artă și arhitectură din România. Având în vedere aceste informații, următorul capitol este despre tipurile de școli cu același curriculum și modul în care sunt organizate spațiile lor de lucru, astfel încât fiind posibilă tragerea unei concluzii puternice și coerentă. Proiectul de amenajare de interior a atelierelor de arhitectură, arte ambientale și design de la Liceul de Arte Plastice Timișoara încearcă să rezume toate informațiile date pentru a crea un spațiu de lucru adecvat pentru o școală vocațională și elevii săi. În urma studiului fundamentat elaborat, reiese că actualele spații educaționale dedicate disciplinelor de specialitate au nevoie de o schimbare, adaptându-se la noi norme, viziuni și teorii pedagogice. Amenajările care respectă și insuflă aceste premise, încurajează educabilii, dar și profesorii, având drept consecință un proces instructiv-educativ sănătos și benefic, care insuflă în continuare dorința de a căuta și exploata creativitatea. Funcția propusă o păstrează pe cea inițială, aducând în plus o valoare adăugată, oferind beneficiarilor (direcți și indirecți) spații pentru desfășurarea unor activități specifice, la standarde contemporane. Așadar, în consecință, la parter se propune un nucleu de spațiu central transparent, în care elevii se pot întâlni și contempla pentru a găsi noi surse de inspirație pentru atelierele viitoare, fiind inspirați de multiple texturi și clustere de mobilier și culori interactive. Alăturate, sunt propuse o serie de spații de atelier versatile, factorul transparent fiind încă luat în considerare. Vor fi folosiți pereți mobili, astfel încât procesul de învățare să se poată realiza la întregul său potențial.
Text de prezentare a autorului
Mă numesc Hîrjea Camelia - Mirela, am 27 de ani, sunt din Arad, am fost elevă la Liceul (azi Colegiul) de Arte Sabin Drăgoi din același oraș, iar în anul 2019 am absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. După un an de pauză și angajată deja de alți doi în sistemul de învățămân preuniversitar vocațional la Liceul de Arte Plastice Timișoara, am hotărât să urmez și masterul de Tendințe, Materiale și Tehnologii noi în Arhitectura de Interior din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara. Anul acesta am finalizat studiile, iar pentru lucrarea de disertație mi s-a părut firesc, având în vedere background-ul meu și mediul în care activez, să abordez subiectul amenajării spațiilor de învățământ de profil. Prin proiectul de disertație am dorit să atrag atenția asupra acestui subiect și asupra condițiilor spațiilor de învățământ vocațional, fapt care m-a încurajat să particip la această competiție.